Flaggene er Hentet fra
3dFlags.com
GATEBARNA I ESTLAND
www.gatebarna.no
Sommerleir 2014 - fra mandag 21.07.2014 til søndag 03.08.2014
v/Tom Haug
Et generasjonsskifte.
I år var det 9 nye barn på sommerleiren. Samtidig var noen av de eldste barna fra i fjor for gamle til å bli med. Det ble derfor de mellomstore barna fra 2013 leiren som ble de "store barna", og de nye pluss de minste fra i fjor dannet en yngste-gruppe. Noen av disse trengte litt tid til å tine opp, men det var oppmuntrende å se hvordan de gradvis ble husvarme. Smilene ble større og større og samholdet barna i mellom og mellom barna og lederne økte dag for dag.
En jente på 9 år gråt endel de første dagene - hun hadde hjemmelengsel. Men det var ikke en vanlig hjemmelengsel. Hun var nemlig bekymret for hvordan det gikk med lillebror ( ca 4 år) som hun vanligvis måtte ta seg av fordi mor ikke klarte det!!
Dessverre måtte vi etter tre dager sende hjem to jenter pga narkotika. Veldig trist, men det var nødvendig av hensyn til de andre barna og til dem selv.
Sommerleiren - en sterk motivasjonsfaktor og en vitamininnsprøyting
De fleste trær i skogen klarer seg godt gjennom en høststorm. Andre faller fordi røttene ikke er sterke nok til å tåle stormen.
Første uken var vi på Lunde leirsted ikke langt fra Son. Sommeren 2014 var usedvanlig varm, med masse sol. Vi badet derfor mye, og barna storkoste seg med hopping fra stupebrett og svaberg, dykking, krabbefiske og soling.
Barna kommer med buss fra Gardermoen. Med Petter som sjåfør kom alle trygt fram.
Barn og ledere på årets sommerleir
Første uke - Lunde leirsted
Besøksdag
Lørdag var som vanlig besøksdag. Vi måtte faktisk flytte bordene til skyggen av huset p.g.a. sola. Folk grillet og koste seg. Barna sang og framførte ny og gammel dramasang.
Andre uke - Vatnar leirsted i Bø i Telemark
Andre uke var vi på Vartnar leirsted, som ikke er langt fra i Bø i Telemark. Fint vær hele uka. Vi var litt spente på om det var vann nok i den lokale badedammen. Det var det, men ikke spesielt mye for voksne. Barna koste seg likevel. Opptreden i Nes kirke, kanonball og lagkonkurranse i boccia, fjelltur, besøk på en bondegård og tur til Sommerland, god mat og kveldssamlinger - det var ingrediensene.
Mye bading den første uken var nok årsak til at en av jentene fikk øreverk, og vi måtte en tur til legen i Bø . Etter legebesøket kom hun litt forsinket til de andre som var på besøk på en bondegård. Der skadet den samme jenta seg på trampolinen, og vi måtte ta nok en tur til legen i Bø. Derfra til sykehuset i Skien for røntgen. Heldigvis var ikke armen brukket.
Hjelp til videoopptak
Pilkasting krever full konsentrasjon.
Bading på Krokstand.
Morgengymnastikk
Valerija og Milena hjelper til med oppvasken.
Ksenia i full gang med sin keramikkrukke.
Besøk på bondegård - en utrolig tillitsfull høne.
Aljona får en liten leksjon av Knut i gitarspill
Terje holder orden på køen til kveldsmaten
Sveler med rørt bringebær ble servert til alle sammen.
Sau er ålreite dyr, men katt er ikke så skummelt.
Kveldssamling i peisestua
En stor takk til alle dere som har støttet leiren økonomisk. Uten dere ville vi ikke hatt noen leir. En stor takk også til alle som har bedt for leiren. Vi tror at den har vært til oppmuntring og hjelp for barna som alle har en tøff hverdag.
Barna som Peetelikirken følger opp tilhører en risikoutsatt gruppe. De fleste av dem er russere som ikke akkurat får den største oppmuntring og hjelp hjemme til skolegang - eller til å lære estisk og engelsk. Det er et tankekors at barn som har hatt engelsk i 3 år eller mer ikke forstår en enkel setning på engelsk. Uten gode språkkunnskaper eller utdannelse stiller de langt bak i køen med hensyn til arbeid senere i livet.
Mange av barna kommer fra fattige hjem - med mer eller mindre alkoholmisbruk. Noen av dem har selv oppsøkt Peetelikirken for å få bo der - de orker ikke lenger å bo med fulle foreldre. Andre kommer fra en sosialblokk, enten en åpen en, eller en med svært strenge regler. Vi vet at mange av jentene vanker sammen med jenvaldrende eller eldre gutter med svært dårlig påvirkning. Det er et stort sex, alkohol og (delvis) narkotikapress. Det skal en sterk karakter og vilje til for å stå imot - utvikle sterke røtter.
Hver kveld på sommerleiren har vi en samling, med sang og kveldskos ( med f.eks is, gele, sjokoladepudding, frukt, drikke o.l.) Vi har også en andakt som noen ganger tar utgangspunkt i spørsmål som barna legger i spørsmålskassa. På den måten prøver vi å formidle sunne verdier som styrker røttene.
Men det er ikke bare kveldssamlingene som er verdiskapende. Vi gjør ting sammen med barna. Vi leker med dem, gir dem omsorg og kjærlighet, bader, fisker krabber osv. Barna får også lage sine egne kunstverk i keramikk. En dag på Tusenfryd, og en dag i Sommerland i Bø i Telemark er også noe de ser fram til. God mat som de kan spise seg mette på er nok ikke alltid hverdagskost for dem. Fjellturen går litt tregere i starten.
Vi ser hvordan barna blir tryggere, roligere, blidere og mer kjærlige etter hver som dagene går. De første dagene av leieren sa en av de nye "don't touch me" bare man klappet henne på skulderen. Senere var hun tryggere og kunne både klemme og søke nærhet. Man kan bare forestille seg hva hun har opplevd i Tallinn.
Kong David, Batseba og profeten Natan venter på sin tur i andakten.
Moreller setter sine spor - i alle fall når man ikke putter hele bæret i munnen på en gang.
Det satses alt i kanonball
Barna koser seg med perler, papirklipping og tegning.
Synnøve og noen barn forbereder snadder til kveldskosen.