Tur til Tallinn i april 2015

v/Tom Haug

Torsdag 16. april 2015 reiste vi over til Tallinn for å besøke Peeteli-kirken. Vi hadde samtaler med staben angående kommende sommerleir. Selvfølgelig var vi mye sammen med barna, både de som bor i barnehjemmet og de som vi og Peeteli har kontakt med.

Denne gangen hadde vi med en gruppe på 10 personer fra Misjonskirken Oslo Syd (http://www.misjonskirken.org/) – to ledere, pastor Pål Brenne og leder for barnearbeidet Elisabeth Kvilesjø, og 8 ungdommer.

Programmet for turen var følgende:

  • Møte med ledere fra Peeteli ang. sommerleiren
  • Pakke 350 matposer til fattige
  • Utemøte i Kopli bydel.
  • I svømmehallen med barna
  • Fest for barna
  • Besøke noen familier

April-tur 2015

Pakking av 350 matposer

Utdeling av mat i Kopli

Kopli slumområde

Fest i Dagsenteret for barna

Gammelt og nytt bosted for bestemor med to barn

Vi hentet noen leker fra det gamle huset

Ny leilighet i 5. etasje

Pakking av matposer

Peeteli hadde kjøpt inn mat til ca. 350 matposer. Vi og gruppa fra Misjonskirken Oslo Syd sørget for at all maten ble pakket og lesset inn i varebilene til Peeteli. Dessuten hadde vi med oss ca. 400 varme hamburgere, salat og drikke. Dette skulle deles ut på vår faste samlingsplass i Kopli. Peeteli hadde liste over fattige som skulle få matpose.

Utemøte i Kopli med severing av 400 hamburgere

Matposene var pakket, og hele gjengen spiste lunsj i Dagsenteret sammen med noen av barna. Etterpå kjørte vi til vårt faste samlingssted i Kopli bydel. Mange mennesker var allerede på plassen, og ventet tålmodig på bilene fra Peeteli og vår gule leiebil (minibuss). De kjente oss igjen, og vi traff også mange kjente. Flere av dem har fått matposer i mange år, men det var flere vi ikke hadde sett før. Vi rigget oss til for utemøte, utdeling av varme hamburgere og te og saft. Pål Brenne holdt en appell, og det var fellessang der hver sang på sitt språk – russisk eller estisk.

Denne gangen var utemøtet midt i ringen av bilene med mat, slik at de ikke behøvde å forlate køen for matposer. For ungdommene fra Misjonskirken Oslo Syd var nok opplevelsen fra hamburgerserveringen litt skremmende, men blandet med glede og medlidenhet.

Fest for barna

Lørdag var vi sammen med 40 – 50 barn i svømmehallen. Barna elsker å leke seg i vannet. Vannsklier, boblebad, varme bad, badstue, små basseng for mindre barn og et stort svømmebasseng. Etter noen timer i vannet var alle velkomne til fest i Dagsenteret i Peeteli. Det var ekstra mange barn denne gangen. Dagsenteret var ganske fullt. Pizza og mineralvann. Terje Ruud ledet som vanlig, og det var allsang og video fra siste sommerleir. Elisabeth Kvilesjø hadde sammen med ungdommene et situasjonsspill som var rett på sak og enkelt å forstå for barna.

Besøke familier

Søndagen var også travel. Vi besøkte 5 familier, og siden vi var så mange, delte vi oss i to grupper. Begge gruppene var innom alle familiene, men det var ikke plass til alle på en gang. Det er spesielt nyttig for oss å besøke hjemmene til barna som skal på sommerleir og som ikke bor i barnehjemmet. Dessverre er det mye tragisk å se, med far eller mor/bestemor som er preget av alkohol. Men det var også lyspunkter. Vi besøkte en bestemor med to barn som nettopp hadde flyttet inn i en god leilighet. Solveig Bergsland fra NOGE (www.gatebarna.com) har i lengre tid fulgt opp denne familien og har samlet inn penger til kjøp av en leilighet. Foreløpig bor bestemor og  barna gratis, men det er meningen at de på sikt skal betale løpende utgifter.

Etter dette oppmuntrede besøket, dro alle sammen til den gamle boligen. Der hadde bestemor med barna pluss en bestemor til og begge foreldrene bodd på ett lite rom i lang tid. Huset skulle rives, og dette var siste sjanse til å hente eiendeler. Det går nesten ikke an å beskrive forholdene. Huset er falleferdig, fullt av søppel og muggsopp. Vi går opp trappa til andre etasje, og lyset fra utgangsdøra blir gradvis borte. Lukt fra mugg, søppel og urin er kvalmende. Det blir mørkt, og lommelyktene fra mobiltelefonene viser vei. Det er søppel over alt, og rett som det er tråkker vi på søppel – med eller uten plastpose rundt. Vi kommer inn i «stua/soverommet». Mer søppel til oppover veggene. Det er uvirkelig å se nye og gamle leker stikke fram i søpla. Barna og vi plukker med oss det vi kan.

Ettertanke

Vi reiser tilbake til velstand og trygge forhold. Tilbake er det fortsatt mange mennesker som lever i stor fattigdom. Barna er i risikogruppen for tapere, narkomane og prostituerte. Igjen må vi beundre og anerkjenne den enorme kjærlighet og tålmodighet arbeiderne i Peetelikirken har til disse barna og til de fattige. Det er lyspunkter, men det er fortsatt behov for mye hjelp fra oss og andre støttespillere. Du som er fadder: Du skal vite at din støtte kan bety forskjellen på et normalt verdig liv og et liv i ruiner for mange barn.

Total Views: 1667 ,