Sommerleir 2017 – fra fredag 28. juli til søndag 6. august

v/Tom Haug

Sommerleir 2017

Dette var den femtende sommerleiren for oss. Leiren varte i 10 dager fra fredag 28. juli til søndag 6. august. I år, som i fjor, var vi hele tiden på Lunde leirsted ved Son. Fredag ettermiddag gjorde vi leirstedet i stand for 19 barn fra Tallinn, tre estiske ledere og ti norske ledere. Det er mye arbeid som må til før barna kan komme. Vi hadde med oss sengetøy, håndklær, lekesaker og mat til alle. Sengene ble gjort i stand med rent og pent sengetøy. Terje kom som vanlig med masse mat som skulle settes inn på kjølelageret, i fryseboksen eller i mat-hyllene.  En liten matpause med varme pølser hører med før vi drar med seks biler til Gardermoen for å hente barna.

 

Sommerleir 2017_1200x800_006
Sommerleir 2017_1200x800_007
Sommerleir 2017_1200x800_008
Sommerleir 2017_1200x800_009
Sommerleir 2017_1200x800_003
Sommerleir 2017_1200x800_010

I år var det 12 av barna vært med på en eller flere av leirene våre, og gjensynsgleden var stor på Gardermoen. De 7 nye barna var nok litt spente, men det hjalp at de kjente noen av de andre barna eller de estiske lederne. Dessuten hadde de møtt noen av oss i Tallinn, så de var de ganske trygge og tillitsfulle. 

Vi hadde 2 barn på 8 år, ett på 11 år, ett på 12 år, 5 på 13 år, 9 på 14 år og ett på 15 år.

Været var overraskende bra, med sol på utfluktene våre, og enkelte regnbyger som ikke betydde noen verdens ting for barna. De bare fant på andre inne-aktiviteter, eller koste seg ute i plaskregnet.

Sommerleiren var kjempefin i år også . Det var riktignok litt knuffing mellom to jenter til å begynne med, men de estiske lederne hadde en samtale med de to. De hadde også en samling med alle barna hvor de snakket om hvordan man oppfører seg. Slikt må også læres, men dessverre har mange av barna ikke lært slikt hjemme.

Leirene er et paradis og ren balsam for mange av barna. Det forstår vi når vi kjenner til litt av hverdagslivet deres. Noen bor trangt på ett rom, noen har alkoholiserte foreldre og andre opplever vold og stor omsorgssvikt. Listen er lang over vanskelige forhold.

Dette skal jeg klare!

Det var artig å se besluttsomheten og tålmodigheten til en av 8-åringene. Hun brukte enhver anledning til å trene på stylter. Dette skulle hun bare lære. Det gjorde hun også til slutt. Styltene var forøvrig stadig i bruk av alle.

Lunde Olympiske Leker

Arne og Jon Christian hadde laget leker og konkurranser til de Olympiske Sommerleirleker på Lunde. Alle deltok med liv og lyst. Slikt bygger fellesskap med latter og glede.

Sommerleir 2017_1200x800_019

Her er en liten video fra Lunde-OL.

En dag på Krokstrand

Så var det tid for en dag på stranda. Vi tar med lunsj-mat, leker og utstyr til å fiske krabber. Arne hadde tidligere tatt på seg dykkermaske og lette blant tang og steiner for å finne blåskjell. Ikke så mye som et bitte lite blåskjell fant han. Vi hadde derfor kjøpt krepsehaler og håpet krabbene skulle komme strømmende til. Men nei da, ikke en eneste krabbe. Vi fikk høre fra noen proffe krabbefiskere at krabbene på Krokstrand er veldig kresne – bare blåskjell duger. Krabber eller ikke, vi koste oss med sol, felles lunsj og ballspill.

En dag i Oslo

I fjor var vi en i Oslo. Det var ikke særlig vellykket, men vi ville prøve en gang til – med et litt annet innhold. Alle pakket sin egen matpakke, og så dro vi avgårde i seks biler til Oslo. Vi parkerte bilene hos Tom og Gjertrud og tok T-banen til Frognerseteren stasjon. Så ruslet hele flokken ned til Holmenkollen hoppbakke. Der spiste vi maten vår før alle som ville fikk en tur med simulatoren. Den er visstnok ny av året og vesentlig bedre enn den gamle. I alle fatt så det ut til at de som prøvde hadde en flott opplevelse.

Etterpå tok vi T-banen til Nasjonalteateret. Vi gikk opp til slottsplassen, ned Karl Johan til Sentralbanestasjonen og tok T-banen til Munkelia. Derfra gikk hele hurven til Tom og Gjertrud, hvor det var Lasagne med is til dessert i haven.

Keramikkverksted

Stine hadde tatt med seg utstyr til å lage leirkrukker. Alle som ville fikk “time” hos Stine. Det ble krukker og vaser i fleng, og med litt ekstra hjelp til finishen, ble det forbløffende flotte gjenstander. Stine har mye etterarbeid med å glassere og brenne alle gjenstandene.

Sommerleir 2017_1200x800_250
Sommerleir 2017_1200x800_112
Sommerleir 2017_1200x800_116

Tusenfryd

Tusenfryd – et navn som alle barna kan og vet hva innebærer. Selvfølgelig gleder de seg hele uka til nest siste dag på leiren. I år var vi veldig heldig med været. Bare noen minutter med gråvær. Regnbygene gikk utenom Tusenfryd. Vi pleier å se på yr.no for å velge torsdag eller fredag for turen til Tusenfryd, men i år kunne vi ikke stole på værmeldingen. Den var i rene jo-jo humør hele uka. Ingen skader eller uhell denne gangen heller, og barna storkoste seg med alle opplevelsene. Det har nærmest blitt en tradisjon at barn og norske ledere tar Supersplash sammen. Det var laaang kø, men vår tur kom jo omsider.

Besøksdag

Lørdag hadde vi som vanlig besøksdag. Det er en dag spesielt for faddere og andre som er interessert i estlandsarbeidet. I år var det veldig få besøkende, og vi må innrømme at  vi var litt skuffet. Barna hadde forberedt seg godt på sanger og opptreden. Men det er jo midt i ferien til folk, så det får ta skylden for svakt oppmøte. Grillene var gjort i stand og folk koste seg i ute i det fri. Alle barna var med å sang for de fremmøtte. Det var spesielt gripende å se og høre sangen “Far, barna dine roper til deg”. Det er en sang som de liker å synge.

Etter grilling var det kaffe og kaker i matsalen.

Kveldssamlingene

Kveldssamlinger er et av dagens høydepunkt for mange. Vi synger sammen, vi har andakt, vi spiser mye god kosemat som fuktcocktail med is, gele eller sjokoladepudding med vaniljesaus, sveler for å nevne noe. Barna har enkelte ganger et dramastykke som de har laget selv. Også i år prøvde vi å fortelle, på forskjellige måter, at å gå på skolen er viktig, at stjeling, rus og misbruk av alkohol er skadelig. At trofasthet, pålitelighet, god sosial adferd, valg av venner er like viktig. Vi oppmuntrer til at de tar ansvar og står rakrygget blant venner med dårlige holdninger.

Andaktene i år hadde også et spesielt fokus på:

  • Jesus løfter opp mennesker. Han gir dem som hadde en dårlig sosial status en verdi, glede,verdighet og et helt nytt liv.
  • Jesu kjærlighet er fullkommen (1. Kor. 13) i motsetning til vår.
  • Jesus kan sette oss fri fra ting som binder oss, som avhengighet av rus, dårlige vaner og holdninger ….
  • Ta tid sammen med Jesus og lytte til han (bønn og bibellesning)
  • Jesu blod (hans død på korset) renser oss fra all synd

Nedenfor er en video over et dramastykke som barna laget selv, og fra to av andaktene våre. 

En stor takk til alle dere som har støttet leiren økonomisk. Vi sier det igjen: Uten dere ville vi ikke hatt noen leir. En stor takk også til alle som har bedt for leiren. Bønn betyr mer enn vi aner. Vi tror at leiren har vært til oppmuntring og hjelp for barna, som alle har en tøff hverdag.

Total Views: 1406 ,