Estlandsdag 5. mai 2018
v/Tom Haug

Lørdag 5. mai 2018 var det Estlandsdag i Misjonskirken på Majorstuen i Oslo. Det var strålende vær ute og Holmenkollstafett i Oslo. Det betyr at hele indre Oslo er sperret av for inn og utkjøring med bil, bortsett fra ett sted ved Smestad. Vi var derfor litt spente på om dette ville påvirke oppmøtet.

Men nei, det kom faktisk litt flere enn vanlig. Mati Sinisaar, som er leder for Sosialsenteret i Peetelikirken, var tilstede på møtet og ble intervjuet av Ketil Fagervik. Det var nok en av årsakene til at så mange var tilstede. 

Det var også et flott innslag av en liten barne-trio, som ble ledet av Nina Kallestad, og vi hadde lagt ut tegnesaker for barna i tillfelle det skulle bli for kjedelig.

Vi serverte pizza, varme pølser, kaker, kaffe og mineralvann, og folk småpratet og koste seg på slutten av et kjempefint møte.

Siste post på programmet var et lite lotteri, og gleden var stor da våre små hjelpere leverte premien til de heldige vinnerne.

 

Nedenfor kan du se noen smakebiter fra Estlandsdagen.

Estlandsdag 5 mai _1200x800_005
Estlandsdag 5 mai _1200x800_011
Estlandsdag 5 mai _1200x800_001
Estlandsdag 5 mai _1200x800_007
Estlandsdag 5 mai _1200x800_003
Estlandsdag 5 mai _1200x800_010
Estlandsdag 5 mai _1200x800_009
Estlandsdag 5 mai _1200x800_002
Estlandsdag 5 mai _1200x800_006

Wenche Lunde hadde en grundig orientering om historien til arbeidet vårt. Du kan se og høre om det i videoen.

Tre barn fra Misjonskirken hadde øvd inn to sanger. De var nok litt nervøse for å synge for så mange mennesker, men var også litt stolte over å få opptre. Et kjempefint innslag som rørte oss alle sammen. Se video fra sangfuglene.  

Mati Sinisaar er en fantastisk person. Vi har jobbet sammen med han siden 2003 og sett hvor oppofrende han er for å hjelpe risikoutsatte barn og familier. Arbeidet startet med å hjelpe gatebarn i Tallinn. Det var særlig Kopliområdet, med nærmest slumlignende tilstander, som var hovedområdet til Peeteli Sosialsenters arbeid. Idag er Kopli nesten jevnet med jorden, og familier med barn er plassert i bedre boliger eller i sosialblokker. Slike sosialblokker kan ha fra 100 til 180 boenheter, de vil si 100 til 180 hybelleiligheter på ett eller to rom avhengig av familiestørrelsen. Behovet for hjelp er fortsatt stort. Peetelikirkens fleksibilitet og evne til å handle raskt når en akutt situasjon oppstår, har reddet mange barn fra å bli dratt inn i et destruktivt gjengmiljø med alkohol og narkotika.

Videoen under viser litt av intervjuet med Mati Sinisaar. 

Vi fortalte og viste video fra vår siste besøk til Peetelikirken for en uke siden. Som vanlig på våre vår-turer snakket vi om kommende sommerleir i Norge.  Peetelikirken hadde valgt ut 20 barn til sommerleiren, og vi snakket sammen om hver enkelt av dem for å bli oppdatert om de barna vi kjenner fra tidligere leirer, og om situasjonen til de nye som skal være med. 

Vi arrangerte en fest for familier. Peeteli hadde innbudt ca 75 familier, og kirkerommet ble ganske fullt. Det var faktisk ganske rolig under samlingen og folk fulgte godt med.

Dagen etter hadde vi først et barnemøte i Dagsenteret. Jon Christian og Arne Robsrud hadde en andakt, og det ble også vist en video før alle sammen dro på tur i skogen. Peeteli hadde med seg varm lapskaus til alle og fyrte opp i grillen. Turen var ca. 7 km lang, og kanskje litt i lengste laget for de aller minste. Men så smakte det desto bedre med varm mat etterpå.

Du kan se videoer fra oppholdet nedenfor.

Familiefest fredag ettermiddag i kirkerommet ( fra april-besøket ).

Barnemøtet lørdag formiddag i Dagsenteret ( fra april-besøket ).

Tur i skogen lørdag ettermiddag ( fra april-besøket )

Mat og lotteri

Møtet ble avsluttet med et hyggelig sosialt samvær med mat – og et lite lotteri. Mat og kaker var i utgangspunktet  gratis, men man ble oppmuntret til å betale det man ville. Alle inntektene gikk til årtes sommerleir.

Se video fra denne delen av samlingen nedenfor.

Total Views: 1257 ,