Sommerleir 2018 – fra fredag 27.07 til søndag 05.08.

v/Wenche Lunde, Tom Haug

Nå er det slutt på sommerleir – for i år.

Tenk at vi nå har gjennomført vår 16. leir for vanskeligstilte barn og ungdom fra Tallinn.  Det er like overveldende og oppmuntrende hvert år at vi får pengegaver som dekker utgifter til leirene våre. Det er vi jo helt avhengige av.

Det er mange ting som må forberedes før barna ankommer Lunde leirsted. Faktisk ganske mye jobb. Det er også ganske hektisk i hele leirperioden, men på tross av dette er vi utrolig takknemlige etter leirslutt. Tenk at vi kan får være med å gjøre en forskjell for noen andre mennesker. Vi ville ikke vært det foruten! For når barna kommer og vi blir omringet av smilende, glade og klemmende jenter – ja, da er livet herlig.  

 

Så hvilke inntrykk sitter vi igjen med etter årets sommerleir?  Det er så mange.

Bare det at vi stadig får nye barn med de samme behovene for trygghet, omsorg og kjærlighet. Også at de som har vært hos oss i flere år søker det samme. Det er som om de ikke får nok, og vi er så glad vi er mange hjelpere fra Norge. De får god mat, de får være barn uten bekymringer, vi leker sammen, synger og danser sammen, har andakter og drama. 

 

I to år nå har vi hatt ekstra samtaler med de største jentene i alderen 14 til 16 år. I år var de 15 stk, og vi delte dem i 2 grupper.

Vi gjør stas på dem. Vi dekker flott bord med levende lys, blomster, frukt og godterier. Vi serverer dem dessert og drikke, slik at de virkelig føler at de er spesielle.  

Så begynner vi å snakke. Det kan gå litt tregt i starten, men så bare renner det ut av dem, og vi får så mange vonde, hjerteskjærende historier.  ” Jeg blir slått hjemme”,  “Det er så mange fulle, aggresive folk hjemme, og jeg er redd”,  “Pappa vil ikke vite av meg, han sier jeg skulle vært abortert” , ” Jeg begynte å drikke da jeg var 12 år”,  ” Utenpå ser det ut som jeg har det bra, men innvendig har jeg det veldig vondt”

 

Sommerleir 2018_GT_1200x800_08

Vi har tid for dem – vi lytter og snakker med dem – viser omsorg, og ber for dem. Omsorg er ikke bare å trøste – vi gir dem også mange alvorsord, som at de er ansvarlig for sitt eget liv. Noen ganger kan vi føle at vi er for strenge, men da bare søker de seg nærmere til oss.  Vi holder rundt dem.  De gråter på skuldrene våre. De vil ikke slutte, og hvis de hadde fått lov kunne vi sittet der hele natten.

 

Hilsen Wenche

 

Hvem var med i år?

I år var det totalt 23 barn med på leiren og 7 av disse var med for første gang. Vi hadde ett barn på 6 år, 5 barn på 8/9 år, 1 på 12 år, 1 på 13 år, 12 på 14/15 år, 2 var 16 år og ett barn (datter til Estisk leder) var 3 år. Så det var to “grupper”, de små fra 6-9 år og de store på 12-16 år.

Vi hadde forøvrig det samme estiske lederteamet som i fjor, og det fungerte utmerket. Et fantastisk lederteam. Vi var 10 norske ledere som har vært med i mange år.

Sommerleir 2018_Oslo__1200x800_01

Våre egne Olympiske Leker

I år, som i fjor, arrangerte vi “Lunde Olympiske Leker”. Det var 5 konkurrerende grupper som alle skulle gjennom forskjellige øvelser. Ved hver post skulle de også svare på en liten Quiz. Været var strålende, og alle deltok med liv og lyst. De fleste av barna hadde øvd seg på forhånd, i alle fall med stylte-gåing og hoppetau. Nedenfor kan du se bilder og video fra konkurransene.

 

Olympiske Lunde Leker

En liten quiz ved hver post

En dagstur til Oslo

Vi hadde planlagt en tur til Oslo på tirsdag, men da var det spådd 32 grader! Da dro vi heller på mandag fordi det var litt overskyet. Hele hopen reiste med biler til Tom og Gjertruds hus og tok T-bane fra Munkelia til Frognerseteren. Derfra gikk vi ned til Holmenkollen og spiste matpakkene våre ved hoppet. Vi merket forventningene hos barna. De hadde nok hørt at i fjor fikk de en tur med simulatoren og håpet nok på det i år også.  Joda, det ble en tur for alle som ville. Etterpå tok vi T-banen til Stortinget, og derfra gikk vi opp til Slottet. Garde-vakten ble nok litt forundret da barna holdt rundt han for fotografering. Etter slotts-besøket tok de fleste T-bane til Sentralstasjonen. Noen av de største barna hadde lyst til å se litt mer fra Karl Johan, så de vandret litt rundt på egen hånd. Til slutt møttes alle ved “Tigern”. Stor stas å klatre opp på ryggen til den.

Så tok vi T-banen til Munkelia og gikk ned til middag i haven til Tom og Gjertrud. Lasagne med is til dessert. Så reiste vi til Lunde leirsted til en litt forsinket kveldsamling. 

Utdeling av klær

Vi hadde i løpet av året samlet inn litt klær til barna. Alle fikk se gjennom klesbunkene for å finne noe som passet både i størrelse og smak. De kom glade ut med klesbunker i armene. Det er rart med nye klær. De skal på selv om det er en boblejakke og 25-28 grader ute.

Sommerleir_klær__2018_01
Sommerleir_klær__2018_02

Besøksdag

Det er alltid litt spennende hvor mange som kommer på besøksdagen. Man er nesten avhengig av bil, hvis man ikke bor i gå/sykkel avstand fra leirstedet. Barna hadde gledet seg til grilling med god mat og til å fremføre både sanger og et dramastykke. Det var derfor gledelig at 31 besøkende dukket opp.

Nedenfor kan du se en video fra besøksdagen. 

Vi vil takke alle som har bidratt til denne sommerleiren. Takk til all som har bedt for barna og for leiren i sin helhet. Vi har hatt en kjempefin leir, og tror at den har hatt betydning for alle som var med. Vi har fått bare positive tilbakemeldinger fra Peeteli-kirken, som har snakket med mange av barna og med de estiske lederne.  Tusen takk til dere alle.

Total Views: 1086 ,